Űzd el a sötétséget, készíts töklámpást!

Meghitt hangulatú, amikor eljön az ősz és az erkélyen pompázó egynyári virágok helyére fázósan kikerülnek sárga-lila krizantémok, ősziesre váltanak lakásunk díszei is; alma, dió, szőlő kerül a gyümölcsöstálba. Hidegen már csak a mustot isszuk, reggel-este forró teát, vagy meleg kávét kortyolunk. Ha szerencsések vagyunk, már azon gondolkozunk, hogy hová utazunk majd a két ünnep között - észrevétlenül elkezdődik a visszaszámlálás karácsonyig. A meghittséghez hozzátartoznak a meghitt fények, a gyertya, a mécses és a sárga fényű töklámpás is. A lámpa és a mécses évezredes szimbólum: a fény, a sötétség elleni harc jelképe.

Hát készítsünk magunknak töklámpást, hogy elűzzük az ártó szellemeket! De hogyan?

Vegyél magadhoz egy éles kést (ha van csontozó késed, az a legjobb. Ha nincs, ne érezd magad kisebbrendűnek; bizonyára bontott csirkét vásárolsz). Ennek segítségével fogsz lyukat vágni a tökbe. Általában a tök tetejét szokták kivágni, de ha megfordítod és az alját nyesed ki - utóbb jóval könnyebb lesz majd a mécsessel bánni. Az így nyert két darabon tégy két kisebb bemetszést, hogy később majd össze tudd őket illeszteni.

Érdemes egy méretesebb kanalat, vagy akár egy fagylalt adagolót használni a tök belsejének kivájásához. Még csak eszedbe se jusson eldobni a magokat, ugyanis nagyon egyszerűen, igen ízletes ropogtatnivalót készíthetsz belőle.

A következő lépés, hogy az előre elkészített papír sablonodat felragasztod a tökre, vagy egyszerűen lemosható filccel rárajzolod a kívánt mintát. Többféle letölthető sablon-ötletet találsz interneten, de sokkal jobb, ha használod a fantáziád, és magad találsz ki valami igazán egyedit.

Az ezermesterek a következő lépésnél vegyék elő a szerszámos ládájukból a kicsi kézi fúrójukat, vagy az akkumulátoros csavarhúzójukat és aszerint váltogatva, hogy a minta finomabb részleteinél vagy az elnagyoltabbaknál tartanak, használják kapcsolják az kisebb, illetve nagyobb fordulatszámra. Az egyszerűbb megoldások kedvelői ragadjanak a kezükbe bármilyen hegyes tárgyat - családi viták el kerülése végett a nagymama kalaptűje azért maradjon a helyén -, és a fent leírt módon lyuggassák körbe a mintát.

Ha ezzel kész vagy, szedd le a papír sablont, vagy töröld le a filctoll nyomokat a tökről, majd áztasd meg egy kicsit egy vödörben vagy lavórban (esetleg kádban), ezzel remélhetőleg megóvod a remekművet az összeszáradástól, vagy az idő előtti megráncosodástól.

Végül hagyd, hogy a tök megszáradjon, majd a minta széleit kend meg kevéske zsiradékkal, hogy a széleket is megóvd a kiszáradástól.
Több feladatod, nincs. Már csak élvezned kell a kész lámpába helyezett teamécses vagy más gyertyaféle hangulatos fényét.

 

Valamit elfelejtettünk! Mégis csak van feladatod!

Gyere el te is 2010. október 31-én 8 órára a Hősök terére, a Töklámpás Fesztiválra. Fényképezd le az alkotásod, és ha a tiéd a legszebb egy kiló csokoládét is nyerhetsz, ha feltöltöd a fotót a fesztivál Facebook profiljára: www.facebook.com/ToklampasFesztival

És meg valami! De ez már tényleg csak rajtad múlik. Segíts elűzni a sötétséget, segíts másokon! Segíts adományoddal a látássérült Brigittának, Eszternek, Beroldnak és Gábornak!