| 
         
          | 
               
                | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  | 
                     
                      | Receptek 
                          
                            | Brambrack A Brambrack  kelesztett kenyérféle, mazsolával és kimagozott malagaszőlővel. Az írek  fogyasztják Halloween-kor. Gömbölyded, kissé kilapított kenyérhez hasonlít,  leggyakrabban pirítva szolgálják fel, egy kis vajjal és természetesen teával. A  tésztája édesebb, mint a közönséges kenyéré, de nem olyan gazdag, mint egy  süteményé. Rá jellemző anyagát és ízét a mazsolától és a malagaszőlőtől kapja.   |  |  
                          
                            |  | A hagyomány úgy tartja, hogy kelesztéséhez az erjesztett sör tetejéről fölözték  le az élesztőt, ami igaz is lehet, hiszen a régi időkben ugyanebben az  időszakban főzték a sört is. A Brambrack  központi eleme volt a tradicionális ír Halloween-nek. Hogy kiolvassák belőle a  jövendőt, tésztájába különféle tárgyakat sütöttek, melyek más-más jelentéssel  bírtak. Ha például valaki a kenyérféle egy szeletben kelmét talált, az  szerencsét, ám ha rongydarabot, az szerencsétlenséget hozott rá. Úgy tartották,  hogy ha az elrejtett gyűrűre harapott a kedves vendég, még abban az évben  megházasodott, ha borsóra akkor épp ellenkezőleg, abban az évben biztosan nem  számíthatott harangzúgásra és gardénia illatra. A pénzérme szerencsét,  gazdagságot, a pálcika rossz házasságot vagy állandó veszekedés jövendölt  megtalálójának. Ez a szokás sajnos kihalóban van Írországban, bár a piacon  kapható Brambrack-ben azért még találhatunk egy-egy játékgyűrűt. Hogyan  készül: (az alábbi recept egy nagy Barmbrack elkészítésére elegendő)
 |  
                            | Hozzávalók: 2 tea  filter, 3 teás kanál teafű, (az erős,  fekete a legjobb)
 3 bögre  (350 g) szárított gyümölcs
 (mazsola,  ribizli, cukrozott héjak)
 1 bögre  (240 ml) tej
 1 teás  kanál cukor
 1 teás  kanál szárított élesztő
 3 bögre  (450 g) liszt
 1 teás  kanál só
 1 bögre (25  g) barna cukor
 1/3 bögre  (75 g) vaj vagy margarin
 1 feltört  tojás
 1 teás  kanál vegyes fűszer
     | Melegítsd  elő a sütőt 180 fokra. Készíts el  két bögre erős fekete teát. Vedd ki a tasakot vagy szűrd át a teát. A szárított  gyümölcsöket áztasd be a teába. A legjobb, ha órákat áztatod benne, de akár  egész éjszakára is benne hagyhatod. De ha erre már nincs idő, az sem nagy gond,  a lényeg, hogy ameddig csak tudod, hagyd benne.
 Melegítsd  meg a tejet, de arra figyelj, hogy ne legyen forró. Keverd bele a cukrot és az  élesztőt. Tedd félre, meleg helyre, 15 percre, vagy addig, amíg el nem kezd  habzani.
 Egy nagy  edényben keverd össze a lisztet, a sót és a barna cukrot. Add hozzá vajat vagy  a margarint, majd a habzó élesztőt, a tojást és a fűszereket. Keverd jól össze,  hogy lágy tésztát kapjál. (Ha túl nedves, adj hozzá még egy kis élesztőt.)
 Gyúrjad és  dagasztd alaposan, végül alakítsd kenyér formájúra. Helyezed egy olajozott  edénybe, takard le és hagyd kelni 45-60 percig. Ha mindent jól csináltál,  kétszeresére kell dagadnia.
 Egy  olajozott tepsiben süsd a tésztát 30 percig. Ekkor vedd ki és fordítsd meg és  süsd meg a másik oldalát is. Még körülbelül 20 percig süsd. A kenyér akkor van  kész, ha üregesnek tűnik ha óvatosan megcsapkodod az oldalait. Hűtsd le a  kenyeret egy rácson mielőtt felszeleteled.
 |  
                          
                            | Candy Apple ( Almás édesség) Mosd  meg és törölgesd szárazra az almákat. Távolítsd el a szárakat és szúrd bele a  fapálcikákat. Tedd félre az almákat. Melegítsd, sűrű kevergetés mellett a  cukrot, a kukorica szirupot és a vizet, amíg a cukor el nem olvad. Egészen  addig melegítsd amíg ha hideg vízbe cseppentesz egy kis darabot, a szirup  törhető szállá áll össze. Vedd le a tűzről és keverd bele a fahéjat. Fogd az  almákat és a pálcikánál tartva forgasd meg őket a szirupban, hagyd lecsöpögni  és egy vajjal kikent tálba helyezd őket. Ha szirup megkeményedik vagy kihűl,  újból melegítsd meg egy kicsit. Hagyd kihűlni az almákat. A  szirupos almákat belemárthatod  aprított mogyoróba, és kókuszreszelékbe  is.
   |  |  
                            |  | Hozzávalók 
                                
                                  8 közepes alma8 fapálcika3 bögre cukorfél bögre kukorica szirup1 bögre víznegyed teás kanál fahéj   |  
                          
                            | Caramel  Apple, Karamellás Alma Hozzávalók: 
                                8 közepes savanyú alma8 fapálcika1 bögre vaj2 bögre barna cukor1 tubus sűrített tej2 teás kanál vanília
 |  |  
                            |  | Mosd meg és törölgesd szárazra az almákat. Távolítsd el a szárakat és szúrd  bele a fapálcikákat. Tedd félre az almákat. A vajat, a barna cukrot, a kukorica  szirupot és a sűrített tejet keverd össze egy vastag falú serpenyőben.  Körülbelül 30-40 percig kell forralni. Húzd le a tűzről és keverd bele a  vaníliát. Forgasd bele az almákat és hagyd lecsöpögni.  Aprított mogyoróval  csokoládéreszelékkel még finomabb!  |  
                          
                            | Caramel  Corn, Karamellás kukoricaA karamellás  kukorica elkészítése igen egyszerű, de párás napon semmiképpen se próbálkozz  vele.
 Hozzávalók: 
                                
                                  4-5 liter pattogatott kukoricabögre barna cukor1 bögre sótlan vajfél bögre sötét kukorica szirup1 evőkanál melasz1 teás kanál sófél teás kanál sütőpor2 bögre sós mogyoró |  |  
                            | Melegítsd elő a sütőt 110 fokra.  A pattogatott kukoricát öntsd egy tepsibe, és  tedd félre. Egy lábasban keverd össze a barna cukrot, a vajat, a kukorica  szirupot, a melaszt és a sót. Melegítsd fel, kevergesd, amíg az egész forrni  nem kezd. Főzd kb. 12-14 percig. Ha vízbe ejtesz egy kis darabot, és az kemény  labdává szilárdul, akkor kész van a keverék. Húzd le a tűzről és szórd bele a  sütőport. A karamell a sütőportól egy kicsit habzani fog és világosabb lesz.  Öntsd rá óvatosan a karamellát a tepsiben lévő pattogatott kukoricára. Ha  mogyorós-karamellás kukoricát szeretnél, akkor szórd meg a sós mogyoróval.  Fakanállal addig forgasd a kukoricát, míg mindegyiket beborítja a karamell.  Helyezd a sütőbe 20 percre. Vedd ki a sütőből és jól rázd össze. Tedd vissza  újabb 20 percre, majd azonnal öntsd a kukoricát egy sütőpapírra. Hagyd teljesen  kihűlni. Törd össze falatnyi darabkákra. Lefedve tárold. |   |    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  |  |