Praktikák

Szerelemtükör: vigyázat, csak lányoknak!


Ez a kísértetiesnek tűnő régi-régi jövendölési szokás egyenesen Angliából érkezett. Előnye, hogy ha segítségével véletlenül mégsem látnánk meg jövendő szerelmünket a tükörben, akkor legalább egészséges volt az éjféli nassolás. Nézzük a részleteket!

Mindenszentek előestéjén, azaz Halloween-kor a tükörjóslást az alábbiak szerint végezzük el. Először is a hold sugarai világítsák egy tükröző üvegfelületet. Ha ez a feltétel teljesült és a jövendő szerelme kilétére kíváncsi leány ezen a napon éjfélkor és titokban abba a szobába megy, ahol a tükör található, majd leül elé, kilenc cikkre felvág egy almát, és mindegyiket a kés hegyén tartja, mielőtt megenné, megláthatja a hold által megvilágított tükörben a bal válla felett a kedvesét, aki az utolsó szelet almát kéri.

Erős a gyanú, hogy ha meg is eszi, akkor tényleg ott áll mögötte. Najó, de hogy jutott be?

Hűségpróba


A legismertebb Halloween-hez kötődő szerelmi jövendölés az angolszász a dió-próba: három diót neveznek el egy lányról és két kedveséről. Igen, a hagyomány szerint kettőről! Namármost, ha az egyik csonthéjas közel hasonló ütemben ég a lányéval, akkor az illető hűséges hozzá, de ha vagy a lány diója vagy a másik kettő sebesebben ég el, akkor nem lesz közöttük boldog kapcsolat. Lássuk, be a módszer nem sok esélyt kínál a harmonikus kapcsolatra. Legjobb tehát, ha őszinték és tiszta szívűek vagyunk, akkor talán praktika nélkül is boldogulunk.

Szerelmi jóslás leendő háziasszonyoknak


Kissé direkt módszernek, tűnik de biztosan beválhat szerelmi ügyekben az ingszárítás - igaz is, aki éjféltáj jön át otthonunkba ingnézőbe, az igencsak elszánt lehet.

A hagyomány szerint éjfél előtt jön el az ideje annak, hogy a fiatalok "egyedül és észrevétlenül" kimenjenek egy csordogáló patakhoz, belemártsák egy ing ujját, hazavigyék, és kiakasszák a tűzhely fölé száradni. Ezután le kell feküdni, de éjfélig figyelni kell, és várni a sors által kijelölt társat, aki eljön megfordítani az inget, hogy a másik oldala is megszáradjon.

Gyertyajóslás


A szubjektivitásnak is teret adó, éppen ezért talán kockázatmentes, szigetországbeli jóslási forma a gyertyákkal való jövendőmondás. A gyetyajóslásnál a társaságból tizenketten tudhatják meg a jövőjüket, de csakis akkor, ha egyikük egy rög földet vesz a templomudvarról, tizenkét gyertyát állít bele, meggyújtja és elnevezi őket. Mindegyikük jövője olyan lesz, mint a róluk elnevezett gyertya lángja: kiegyensúlyozott, elhaló vagy hamar kihunyó.

Férfiügyekben rend legyen!

A németek még a véletlenben is a biztosra mennek. A germán eredetű Mindenszenteki jóslási formát követve az eladó sorban lévő lányok kimennek a házból, és megkérdezik az első szembejövő fiatalembertől a nevét, mert az, a hiedelem szerint megegyezik a lelendő férjükével.

Vagy lehet, hogy nemcsak megegyezik, hanem egyenesen Ő az? Mindenesetre érdemes megfigyelni a tökéletes technikát: az ifjú germán szépség véletlenül sem az első szembejövő "férfihoz" megy oda, hanem az első "útjába akadó fiatal férfihoz". Egyszerű: jókor kell jó helyen lenni, avagy ha nem elég fess a szembejövő, nyugodtan mondhatjuk rá, hogy nem volt "fiatal".